CA | ES | EN

Actualitat

14 de maig de 2024

El dimecres 29 de maig, Vic va acollir una jornada centrada en la salut mental i la discapacitat intel·lectual. Estava organitzada per Sant Tomàs en col·laboració a Granés Fundació i Dincat i s’hi va presentar el llibret “Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual/2” .

Per primera vegada aquesta presentació es va fer a Osona i va congregar a persones de l’àmbit sanitari i social de la comarca, així com de les institucions implicades. La psiquiatra del SESM-DI IAS Laura Vergés va explicar el contingut d’aquest llibre que posa de manifest, entre altres aspectes, que el 70% de les persones amb discapacitat intel·lectual reben tractament farmacològic. Una xifra que Vergés va considerar “desorbitada” i que caldria revisar, diu, a través de la prescripció compartida o bé utilitzant teràpies no farmacològiques. Un altre aspecte que recull l’anàlisi de salut del col·lectiu és que el 15% consumeixen tòxics i tenen una major predisposició de consums i addicions del comportament. En aquest sentit, Vergés va afirmar que cal identificar bé els consums i fer un “abordatge global” per reduir-los. En tercer lloc, el 50% de problemes de salut de persones amb DID no es detecten i això “fa disminuir la seva qualitat de vida i mermar els seus drets humans” assegura. Per trobar-hi solució, ha explicat que s’està impulsant el programa Fàcil-IAS com a prova pilot a la ciutat de Girona per empoderar els usuaris i facilitar l’atenció als professionals. El llibret també destaca que el 30% de les persones amb DID estan sotmeses a pràctiques restrictives en entorns hospitalaris i que el 50% de les persones amb Funcionament Intel·lectual Límit tenen problemes de salut mental o conductes que preocupen. En aquest últim cas, Vergés va posar de manifest la importància d’atendre aquest col·lectiu ja que sovint queda en el llindar i no té una atenció especialitzada.

Bones pràctiques

La jornada també va servir per conèixer bones pràctiques assistencials i d’integració de l’àmbit sanitari i social com és el cas de l’atenció primària directe a la residència Riudeperes on dues vegades a la setmana una doctora es trasllada al centre per atendre les persones que ho necessiten, facilita el seguiment dels casos i evita així els desplaçaments de la residència al centre d’atenció mèdica. Ella es coordina amb la infermera del centre de Sant Tomàs Alícia Brunet i preparen els tractaments i atencions necessàries. Per la metgessa de l’EAP de Santa Eugènia de Berga i gerència territorial de la Catalunya central, Anna Ribas, aquesta coordinació que s’ha aconseguit és l’exemple “d’una veritable integració social i sanitària” que permet donar resposta a l’envelliment prematur i la cronicitat de les persones de la residència. La responsable de la residència de persones amb discapacitat i trastorns de conducta Mas Vella Terra de Gurb, Meritxell Costa, també va explicar el seu model d’atenció a través de l’observació de l’entorn com a causant del trastorn. En aquest sentit, Costa va assegurar que seguint aquesta pauta han aconseguit acabar amb les contencions físiques o bé les sales d’aïllament.

L’acte que es va fer a la sala Segimon Serrallonga de la UVic va començar amb una taula inaugural formada pel responsable de l’àrea social del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC Manu Vidal, la directora de salut mental de l’Hospital Universitari de Vic Iluminada Corripio, la cap del servei SESM-DI IAS Aida Palacín, el director tècnic de Dincat Jordi Corominas, la gerent de Granés Fundació Laura Masferrer, la Júlia Casalí que és una persona vinculada a Sant Tomàs i el president de l’entitat Joan Casany.

La coordinadora territorial del departament de Drets Socials a la Catalunya central Josefina Ramírez va cloure l’acte assegurant que el sector social i sanitari tenen “un gran repte per endavant i ha assegurat que és molt necessari treballs com els que s’han explicat avui per repensar l’atenció a la discapacitat intel·lectual i la salut mental a través de l’empoderament total de les persones ateses”.

Més actualitat

Què estàs buscant?